- Sangue di Giuda D.O.C.
- Moscato I.G.T.
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Nero d'Avola Sicilia IGT bgb 5 lt
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Nonno Dolce Rosso Frizzante
- Bianco del Veneto IGT La Corte
- Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt
- Chardonnay frizzante sparkling
- Merlot Veneto I.G.T. bgb 5 lt
- Bianco Cornaiolo bgb 5 lt
Masz pytania lub sugestie?
Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
730693431 tel. (48)
lub napisz
e-mail: enotekaverona@onet.pl
Wybierz jeden lub kilka filtrów, aby szybciej odnaleźć odpowiednie dla siebie wino.
Barwa wina
Region / okolice
Temperatura podania
Pojemność
Cena
-
od
do
Włoskie wina wytrawne – jakie szczepy trzeba wyróżnić?
Włochy są podzielone na wiele regionów geograficznych i praktycznie każdy z nich może poszczycić się uprawą odmiennych szczepów winogron. Właśnie dlatego nawet włoskie wina wytrawne są tak różnorodne i zachwycają odmiennymi aromatami. Dzięki temu każdy znajdzie dla siebie wino, które przypadnie mu do gustu. Najpierw jednak należy wiedzieć, które odmiany są warte szczególnej uwagi. Jeśli chodzi o wina czerwone, z całą pewnością nie można by nie wspomnieć o werońskich winach produkowanych głównie ze szczepu Corvina.
Jak podawać wino włoskie wytrawne?
Sztuka podawania wina jest niezwykle istotna. Zarówno temperatura, jak i prawidłowo dopasowane kieliszki odgrywają tutaj naprawdę dużą rolę. Przy właściwym serwowaniu trunku będzie można w pełni wychwycić jego aromaty i rozkoszować się nimi. Jeśli chodzi o czerwone wino włoskie wytrawne, jego temperatura powinna być wyższa, niż w przypadku wina białego. Za właściwą uznaje się przedział pomiędzy 16 a 18 stopni. Warto też zwrócić uwagę na pojemność oraz kształt kieliszka. Czerwone wino wytrawne powinno się serwować w kieliszkach, które posiadają zwężające się ścianki, a ich zwieńczeniem jest pękata czasza. Takie kieliszki umożliwią odpowiednie dotlenienie się alkoholu i uwolnienie wszystkich jego aromatów.
Nieco inaczej ta sprawa wygląda, jeśli chodzi o białe wino wytrawne. To w momencie serwowania powinno mieć niższą temperaturę, czyli około 12-15 stopni. Białe wino doskonale znosi przechowywanie w lodówce. Kieliszki do białego wina wytrawnego powinny być nieco wyższe i smuklejsze.
Do czego pasuje dobre włoskie wino wytrawne
Właściwe zestawienie smaków odgrywa ogromną rolę. To dlatego serwowane dobre włoskie wino wytrawne w 100% pasować musi do serwowanych potraw. Białe, wytrawne wina z Włoch pasować będą do długo dojrzewających serów, morskich ryb oraz niektórych rodzajów pieczonego mięsa. Czerwone wino wytrawne podkreśli smak pieczonej dziczyzny oraz wielu wędlin.
Włoskie wino wytrawne wysokiej jakości
Włoskie wino wytrawne cieszy się dużą popularnością nie bez powodu. Tym, co je wyróżnia, jest przede wszystkim wysoka jakość i świadoma uprawa winogron, których poszczególne szczepy dobrane są względem tego, co może dać im ziemia w danym regionie. Między innymi to właśnie z tego powodu wina włoskie rozpoznawalne i doceniane są praktycznie na całym świecie.
Wina wytrawne charakteryzują się cierpkim smakiem pozbawionym intensywnej słodyczy. Najlepsze wina wytrawne powstają z winogron. Przy produkcji wykorzystywany jest nie tylko miąższ, ale również skórki owoców, które zawierają naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu wolnych rodników.
Amarone della Valpolicella D.O.C.
Fantastyczne wino czerwone mocne, Amarone ma kolor czerwony rubinowy, intensywny zapach, miękkie i aksamitne o aromacie rodzynek. Polecane do mięs czerwonych, dziczyzny i serów dojrzewających. Podawac Amarone w temperaturze ok. 20° po uprzedniej dekantacji ( przelaniu do innego naczynia np. karafki) na conajmniej pół godziny przed spożyciem.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Amarone Della Valpolicella DOC Clivus
Jest to najbardziej znane czerwone wino w Weronie, o bardzo intensywnym smaku, długo utrzymującym się na podniebieniu. Bardzo eleganckie, ciepłe i miękkie.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Bardolino Chiaretto DOC Re Teodorico
Doskonałe wino na początek posiłku, ale nie tylko. Posiada suchy, pikantny i świeży smak.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Bianco Gadi IGP Stelvin
Wino Bianco Gadi jest polecane do delikatnych przystawek, ryb słodkowodnych, pierwszych dań np. skorupiaki, owoce morza
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Merlot IGT Prima Pietra
„Prima Pietra” to linia, która reprezentuje nasze badania na przestrzeni lat. Winogrono Cabernet w połączeniu z ziołowymi nutami Merlot sprawia, że jest to wino łatwe w piciu, niezbyt wymagające, ale jednocześnie ciekawe.
Polecamy do dań z białych i czerwonych mięs.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Veneto IGT BGB 5 lt
Cabernet Veneto IGT to czerwone wino półwytrawne pochodzące z regionu Veneto, które jest produkowane w 100% z odmiany winogron Cabernet Sauvignon. Wino o rubinowym kolorze z refleksami fioletu i intensywnym, charakterystycznym dla szczepu zapachu wiśni oraz ziół. W smaku trwałe, zrównoważone z wyczuwalną konfiturą wiśniową i posmakiem kawy oraz czekolady. Cabernet Veneto doskonale współgra z daniami na bazie czerwonych mięs oraz makaronami.
Bag in box poj.5 lt
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Veneto IGT Re Teodorico
Wino Cabernet Veneto wytrawne i pasuje bardzo dobrze do dań mięsnych , wędlin i serów . Cabernet Veneto IGT to czerwone wino półwytrawne pochodzące z regionu Veneto, które jest produkowane w 100% z odmiany winogron Cabernet Sauvignon. Wino o rubinowym kolorze z refleksami fioletu i intensywnym, charakterystycznym dla szczepu zapachu wiśni oraz ziół. W smaku trwałe, zrównoważone z wyczuwalną konfiturą wiśniową i posmakiem kawy oraz czekolady. Wino Cabernet Veneto wytrawne i pasuje bardzo dobrze do dań mięsnych , wędlin i serów .
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Franc Veneto IGT Parolvini
Cabernet Franc Veneto jest winem uniwersalnym, pasuje prawie do wszystkiego. Wino o gŁąbokim czerwonym kolorze z fioletowymi odcieniami. Dojrzałe, złożone o intensywnym aromacie przypraw i dojrzałych owoców wraz z nutami wanilii, kokosu, czekolady, wynikającymi z dojrzewania w beczce. Aksamitne taniny.
Dobrze komponuje się z mięsami czerwonymi z grilla, oraz tarty.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Casa Quaranta Rosso
Złożony aromat przypominający dojrzałe owoce z nutami śliwek, jagód i rozwiniętymi nutami kakao.
Pełne, harmonijne i przyjemnie taniczne na podniebieniu.
Kolor: Rubinowo-czerwony z granatowymi refleksami
Zapach: Czerwone jagody i dżemy współgrają z nutami wanilii
Smak: Silny charakter, zorganizowany, szeroki i trwały
Polecane: do dziczyzny i dojrzałych serów, grillowanych czerwonych mięs
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Chianti D.O.C.
W zasadzie Chianti pasuje do wszelakich dań, dobrze komponuje się z przekąskami toskańskimi, risotto, makaronami z sosami na bazie pomidorów, mięsa, grzybów, wątróbek, doskonałe do gulaszu i mięs pieczonych oraz mięs z grilla.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Corvina Veneto I.G.T. Clivus
Jest to klasyczne wino na każdą okazję o średnio intensywnym kolorze rubinu oraz suchym, pełnym, owocowym, harmonijnym smaku i wyważonej kwasowości.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Ireos Rosso Veronese
Ireos ( Irys) to kwiat dziko rosnący , ktory rośnie w okolicach Werony. Jego długie korzenie trzymają glebę i zapobiegają osuwaniu.
Wino to jest eleganckie, złożone, okrągłe i miękkie. W kielichu bryluje czerwoną barwą z odcieniami fioletu.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny