
- Sangue di Giuda D.O.C.
- Fragolino rosso
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Gingerino Recoaro
- Nero d'Avola Sicilia IGT Terre Siciliane bgb 5 lt
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Lambrusco Rosso di Modena
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Bianco Conte bgb 5 lt (bianco cornaiolo )
- Rosso Cornaiolo BGB 10lt
- Alto mare vongole al naturale
- Tai Rosso Colli Berici DOC
Amarone Della Valpolicella DOC Clivus

Opis
Amarone Della Valpolicella D.O.C. "Clivus"
Jest to najbardziej znane czerwone wino w Weronie, o bardzo intensywnym smaku, długo utrzymującym się na podniebieniu. Bardzo eleganckie, ciepłe i miękkie.
Winnice, w których rosną owoce położone są w dolinach Val d’IIIasi i Cazzano di Tramigna. Zbiory wypadają w drugim tygodniu września. Zbierane ręcznie grona suszone są przez 3-4 miesiące, aż do utraty 40-45% wagi. Po oddzieleniu od szypułek i sprasowaniu owoców, następuje trwająca 22-24 dni fermentacja w kontrolowanej temperaturze, po czym wino trafia na 15 miesięcy do dębowych beczek (część do dużych beczek, część do 225-litrowych barrique). Przed wypuszczeniem na rynek wino dojrzewa jeszcze przez pół roku w butelce.
Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem w dużych kielichach.
Szczegóły
Rodzaj | Wytrawne |
Barwa wina | Czerwone |
Kraj | Włochy |
Region / okolice | Verona |
Moc | 14,5% |
Szczep | Corvina, Corvinone i Rondinella |
Temperatura podania | 16~18°C |
Wino musujące | Nie |
Pojemność | 0,75l |