
- Sangue di Giuda D.O.C.
- Moscato I.G.T.
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Nero d'Avola Sicilia IGT bgb 5 lt
- Nonno Dolce Rosso Frizzante
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Bianco del Veneto IGT La Corte
- Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt
- Chardonnay frizzante sparkling
- Merlot Veneto I.G.T. bgb 5 lt
- Bianco Cornaiolo bgb 5 lt
Masz pytania lub sugestie?
Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
730693431 tel. (48)
lub napisz
e-mail: enotekaverona@onet.pl

Wybierz jeden lub kilka filtrów, aby szybciej odnaleźć odpowiednie dla siebie wino.
Barwa wina
Region / okolice
Temperatura podania
Pojemność
Cena
-
od
do
Włoskie wina wytrawne – jakie szczepy trzeba wyróżnić?
Włochy są podzielone na wiele regionów geograficznych i praktycznie każdy z nich może poszczycić się uprawą odmiennych szczepów winogron. Właśnie dlatego nawet włoskie wina wytrawne są tak różnorodne i zachwycają odmiennymi aromatami. Dzięki temu każdy znajdzie dla siebie wino, które przypadnie mu do gustu. Najpierw jednak należy wiedzieć, które odmiany są warte szczególnej uwagi. Jeśli chodzi o wina czerwone, z całą pewnością nie można by nie wspomnieć o werońskich winach produkowanych głównie ze szczepu Corvina.
Jak podawać wino włoskie wytrawne?
Sztuka podawania wina jest niezwykle istotna. Zarówno temperatura, jak i prawidłowo dopasowane kieliszki odgrywają tutaj naprawdę dużą rolę. Przy właściwym serwowaniu trunku będzie można w pełni wychwycić jego aromaty i rozkoszować się nimi. Jeśli chodzi o czerwone wino włoskie wytrawne, jego temperatura powinna być wyższa, niż w przypadku wina białego. Za właściwą uznaje się przedział pomiędzy 16 a 18 stopni. Warto też zwrócić uwagę na pojemność oraz kształt kieliszka. Czerwone wino wytrawne powinno się serwować w kieliszkach, które posiadają zwężające się ścianki, a ich zwieńczeniem jest pękata czasza. Takie kieliszki umożliwią odpowiednie dotlenienie się alkoholu i uwolnienie wszystkich jego aromatów.
Nieco inaczej ta sprawa wygląda, jeśli chodzi o białe wino wytrawne. To w momencie serwowania powinno mieć niższą temperaturę, czyli około 12-15 stopni. Białe wino doskonale znosi przechowywanie w lodówce. Kieliszki do białego wina wytrawnego powinny być nieco wyższe i smuklejsze.
Do czego pasuje dobre włoskie wino wytrawne
Właściwe zestawienie smaków odgrywa ogromną rolę. To dlatego serwowane dobre włoskie wino wytrawne w 100% pasować musi do serwowanych potraw. Białe, wytrawne wina z Włoch pasować będą do długo dojrzewających serów, morskich ryb oraz niektórych rodzajów pieczonego mięsa. Czerwone wino wytrawne podkreśli smak pieczonej dziczyzny oraz wielu wędlin.
Włoskie wino wytrawne wysokiej jakości
Włoskie wino wytrawne cieszy się dużą popularnością nie bez powodu. Tym, co je wyróżnia, jest przede wszystkim wysoka jakość i świadoma uprawa winogron, których poszczególne szczepy dobrane są względem tego, co może dać im ziemia w danym regionie. Między innymi to właśnie z tego powodu wina włoskie rozpoznawalne i doceniane są praktycznie na całym świecie.
Wina wytrawne charakteryzują się cierpkim smakiem pozbawionym intensywnej słodyczy. Najlepsze wina wytrawne powstają z winogron. Przy produkcji wykorzystywany jest nie tylko miąższ, ale również skórki owoców, które zawierają naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu wolnych rodników.
VILLA MANIN DOC Spumante Brut

Ribolla Gialla to eleganckie białe wino pochodzące z regionu Friuli-Wenecja Julijska, szczególnie cenione w obszarach Collio i Colli Orientali del Friuli. Odmiana Ribolla Gialla ma starożytne korzenie i jest uważana za jedną z najważniejszych autochtonicznych winorośli północno-wschodnich Włoch. Wino to wyróżnia się jasnosłomkowym kolorem ze złotymi refleksami. W aromacie dominują nuty cytrusowe, zielonego jabłka, kwiatów akacji oraz delikatne mineralne akcenty. W ustach Ribolla Gialla jest świeża, lekka, rześka i bardzo przyjemna, z wyraźną kwasowością, która nadaje jej żywiołowy charakter i czystość. To wino idealnie pasuje do lekkich przystawek, owoców morza, ryb, warzyw sezonowych oraz dań kuchni śródziemnomorskiej. Doskonałe również jako aperitif, Ribolla Gialla zachwyca swoją subtelnością i świeżością.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Valpolicella Superiore DOC Corte Pitora

Klasyczne wino czerwone Valpolicella Superiore doskonale nadaje się do dziczyzna i mięs czerwonych.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC Villa Marin

Wino wytrawne, bardzo znany w Polsce.
Valpolicella Ripasso pasuje bardzo dobrze do dania z makaronu z treściwymi sosami, gulasze, mięsa czerwone grillowany ser.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Valpolicella D.O.C. Superiore Clivus

Wino o intensywnym rubinowym kolorze oraz z charakterystycznym, delikatnym aromatem kwiatu wiśni i wanilii.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Valpolicella D.O.C. Ripasso Clivus

Intensywnie rubinowe wino o suchym, pełnym, owocowym i harmonijnym smaku.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Valpolicella D.O.C. Re Teodorico

Wino to posiada czerwony rubinowy kolor o średniej intensywności. Jest suche, pełne, harmonijne i smaczne.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Trebbiano Garganega IGT Prima Pietra

Trebbiano Garganega to wino białe o intensywnej barwie słomkowej. Bukiet pout pourri, zielonej herbaty z lekką nutą białych owoców i krzemienia. Trebbiano dobrze komponuje się z owocami morza, daniami z ryb, mięs białych i lekkich sosów .
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Trebbiano - Garganega bgb 3 lt

Trebbiano-Garganega Bag-in-Box Cantina Monteforte to wino białe o delikatnym, owocowym smaku i świeżym, przyjemnym aromacie. Połączenie dwóch klasycznych szczepów – Trebbiano i Garganega – daje wino o zrównoważonej kwasowości i lekkiej strukturze, idealne do codziennego picia. Doskonale pasuje do dań z ryb, owoców morza oraz sałatek. Bag in box 3lt
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Syrah Terre Siciliane IGP

Syrah (znany także jako shiraz i balsamia) – czerwona odmiana winorośli, wywodząca się z Doliny Rodanu we Francji.
We Włoszech szczep uprawiany na Sycylii. Powszechnie używa się nazwy shiraz. Syrah jest zaliczane do małej grupy "odmian szlachetnych. Wina z syrah mają wyraźny aromat porzeczek. Z winogron uzyskuje się przy standardowej fermentacji ciemne wino o wysokiej zawartości garbników, które wymaga długiego leżakowania w celu zmniejszenia cierpkości. W ustach dobrze zbudowane, krągłe, pełne owocu okraszonego przyprawami, długie. Podawać do kotletów jagnięcych, soczystych steków w sosie z leśnych grzybów. Temperatura serwowania 18-22 C
Dostępność: brak towaru
Soave Superiore Classico D.O.C.G.

Wino włoskie o intensywnym żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami. Posiada pełny i złożony aromat z lekką nutą dębu.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Soave DOC Spumante Brut CLIVUS

SZCZEP: Garganega
Winifikacja poprzez delikatne wyciskanie. Moszcz zostaje poddany winifikacji w niskiej temperaturze Metodą Charmat.
Świetny aperitif w kolorze żółto słomkowym, o świeżym i absolutnie charakterystycznym smaku z nutami minerałów.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Soave DOC Re Teodorico

Wino Soave doskonałe ddo serwowania z przystawkami,rybami.
Kolor: jasno slomkowy, żółty
Bukiet: bzu i migdałów
Smak: wibrujacy , suchy,wytrawny , na koncu pozostawia wyczuwalny smak migdału.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny