
- Sangue di Giuda D.O.C.
- Moscato I.G.T.
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Nero d'Avola Sicilia IGT bgb 5 lt
- Nonno Dolce Rosso Frizzante
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Bianco del Veneto IGT La Corte
- Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt
- Chardonnay frizzante sparkling
- Merlot Veneto I.G.T. bgb 5 lt
- Bianco Cornaiolo bgb 5 lt
Masz pytania lub sugestie?
Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
730693431 tel. (48)
lub napisz
e-mail: enotekaverona@onet.pl

Wybierz jeden lub kilka filtrów, aby szybciej odnaleźć odpowiednie dla siebie wino.
Rodzaj
Barwa wina
Region / okolice
Korek Stelvin
Temperatura podania
Wino musujące
Cena
-
od
do
Włoskie wina wytrawne – jakie szczepy trzeba wyróżnić?
Włochy są podzielone na wiele regionów geograficznych i praktycznie każdy z nich może poszczycić się uprawą odmiennych szczepów winogron. Właśnie dlatego nawet włoskie wina wytrawne są tak różnorodne i zachwycają odmiennymi aromatami. Dzięki temu każdy znajdzie dla siebie wino, które przypadnie mu do gustu. Najpierw jednak należy wiedzieć, które odmiany są warte szczególnej uwagi. Jeśli chodzi o wina czerwone, z całą pewnością nie można by nie wspomnieć o werońskich winach produkowanych głównie ze szczepu Corvina.
Jak podawać wino włoskie wytrawne?
Sztuka podawania wina jest niezwykle istotna. Zarówno temperatura, jak i prawidłowo dopasowane kieliszki odgrywają tutaj naprawdę dużą rolę. Przy właściwym serwowaniu trunku będzie można w pełni wychwycić jego aromaty i rozkoszować się nimi. Jeśli chodzi o czerwone wino włoskie wytrawne, jego temperatura powinna być wyższa, niż w przypadku wina białego. Za właściwą uznaje się przedział pomiędzy 16 a 18 stopni. Warto też zwrócić uwagę na pojemność oraz kształt kieliszka. Czerwone wino wytrawne powinno się serwować w kieliszkach, które posiadają zwężające się ścianki, a ich zwieńczeniem jest pękata czasza. Takie kieliszki umożliwią odpowiednie dotlenienie się alkoholu i uwolnienie wszystkich jego aromatów.
Nieco inaczej ta sprawa wygląda, jeśli chodzi o białe wino wytrawne. To w momencie serwowania powinno mieć niższą temperaturę, czyli około 12-15 stopni. Białe wino doskonale znosi przechowywanie w lodówce. Kieliszki do białego wina wytrawnego powinny być nieco wyższe i smuklejsze.
Do czego pasuje dobre włoskie wino wytrawne
Właściwe zestawienie smaków odgrywa ogromną rolę. To dlatego serwowane dobre włoskie wino wytrawne w 100% pasować musi do serwowanych potraw. Białe, wytrawne wina z Włoch pasować będą do długo dojrzewających serów, morskich ryb oraz niektórych rodzajów pieczonego mięsa. Czerwone wino wytrawne podkreśli smak pieczonej dziczyzny oraz wielu wędlin.
Włoskie wino wytrawne wysokiej jakości
Włoskie wino wytrawne cieszy się dużą popularnością nie bez powodu. Tym, co je wyróżnia, jest przede wszystkim wysoka jakość i świadoma uprawa winogron, których poszczególne szczepy dobrane są względem tego, co może dać im ziemia w danym regionie. Między innymi to właśnie z tego powodu wina włoskie rozpoznawalne i doceniane są praktycznie na całym świecie.
Wina wytrawne charakteryzują się cierpkim smakiem pozbawionym intensywnej słodyczy. Najlepsze wina wytrawne powstają z winogron. Przy produkcji wykorzystywany jest nie tylko miąższ, ale również skórki owoców, które zawierają naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu wolnych rodników.
Amarone della Valpolicella D.O.C.

Fantastyczne wino czerwone mocne, Amarone ma kolor czerwony rubinowy, intensywny zapach, miękkie i aksamitne o aromacie rodzynek. Polecane do mięs czerwonych, dziczyzny i serów dojrzewających. Podawac Amarone w temperaturze ok. 20° po uprzedniej dekantacji ( przelaniu do innego naczynia np. karafki) na conajmniej pół godziny przed spożyciem.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Merlot IGT Prima Pietra

„Prima Pietra” to linia, która reprezentuje nasze badania na przestrzeni lat. Winogrono Cabernet w połączeniu z ziołowymi nutami Merlot sprawia, że jest to wino łatwe w piciu, niezbyt wymagające, ale jednocześnie ciekawe.
Polecamy do dań z białych i czerwonych mięs.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Veneto IGT Re Teodorico

Wino Cabernet Veneto wytrawne i pasuje bardzo dobrze do dań mięsnych , wędlin i serów . Cabernet Veneto IGT to czerwone wino półwytrawne pochodzące z regionu Veneto, które jest produkowane w 100% z odmiany winogron Cabernet Sauvignon. Wino o rubinowym kolorze z refleksami fioletu i intensywnym, charakterystycznym dla szczepu zapachu wiśni oraz ziół. W smaku trwałe, zrównoważone z wyczuwalną konfiturą wiśniową i posmakiem kawy oraz czekolady. Wino Cabernet Veneto wytrawne i pasuje bardzo dobrze do dań mięsnych , wędlin i serów .
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cabernet Franc Veneto IGT Parolvini

Cabernet Franc Veneto jest winem uniwersalnym, pasuje prawie do wszystkiego. Wino o gŁąbokim czerwonym kolorze z fioletowymi odcieniami. Dojrzałe, złożone o intensywnym aromacie przypraw i dojrzałych owoców wraz z nutami wanilii, kokosu, czekolady, wynikającymi z dojrzewania w beczce. Aksamitne taniny.
Dobrze komponuje się z mięsami czerwonymi z grilla, oraz tarty.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt

Wino treściwe i obfite o mocno czerwonym kolorze z odcieniami fioletu i intensywnie winnym smaku, przypominającym nieco wiśnie Marasca. Nasycone miękkie, pikantne i wytrawne.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Montepulciano d'Abruzzo DOC

Wino treściwe i obfite o mocno czerwonym kolorze z odcieniami fioletu i intensywnie winnym smaku, przypominającym nieco wiśnie Marasca. Nasycone miękkie, pikantne i wytrawne.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Negroamaro IGP Teatro Latino

Intensywna czerwona barwa z fioletowymi refleksami.
Zapach to charakterystyczny bukiet czerwonych owoców i przypraw; w ustach owocowo-korzenne z intensywnymi aromatami, które prowadzą do miękkiego finiszu.
Połączenia kulinarne: Idealne do czerwonych mięs, pizzy i wszystkich pikantnych dań kuchni śródziemnomorskiej
Dostępność: brak towaru
Primitivo Puglia IGP Teatro Latino

Primitivo to włoska odmiana czerwonych winogron. Łącząc nas z pochodzeniem, jego DNA jest wspólne z winogronami Zinfandel i chorwackimi winogronami Plavac Mali; ten ostatni jest krzyżówką Zinfandela i chorwackiego szczepu Dobričić. Primitivo Puglia IGP Teatro latino Tereny upraw: kamieniste, gliniaste. Maceracja ze skórkami przez 10-12 dni i fermentacja w temperaturze kontrolowanej 20*C. Rubinowa barwa, z fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty , przypominające wisnie w likierze, konfiturę ze śliwek, lukrecje, suszone owoce. W smaku jest ciepłe, miękkie, strukturalne i o dobrej trwałości. Drugie dania na bazie mięsa czerwonego typu mieszany grill. Ale także bardziej wyszukane dania, takie jak gulasz z koniny, pieczone mięso bawole, peklowany dzik
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC Villa Marin

Wino wytrawne, bardzo znany w Polsce.
Valpolicella Ripasso pasuje bardzo dobrze do dania z makaronu z treściwymi sosami, gulasze, mięsa czerwone grillowany ser.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny