
- Sangue di Giuda D.O.C.
- Moscato I.G.T.
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Nero d'Avola Sicilia IGT bgb 5 lt
- Nonno Dolce Rosso Frizzante
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Bianco del Veneto IGT La Corte
- Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt
- Chardonnay frizzante sparkling
- Merlot Veneto I.G.T. bgb 5 lt
- Bianco Cornaiolo bgb 5 lt
Masz pytania lub sugestie?
Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
730693431 tel. (48)
lub napisz
e-mail: enotekaverona@onet.pl

Wybierz jeden lub kilka filtrów, aby szybciej odnaleźć odpowiednie dla siebie wino.
Barwa wina
Region / okolice
Temperatura podania
Cena
-
od
do
Wina włoskie różowe – zaskakujący wygląd oraz smak
Wielu z nas przyzwyczaja się niejako do czerwonych oraz białych trunków. Wina włoskie różowe pozwalają jednak na wprowadzenie niezwykłej świeżości w każdej sytuacji. Doskonale będą pasować zarówno na kameralne spotkanie ze znajomymi, jak również oficjalne uroczystości pokroju wesela lub wcześniejszego wieczora panieńskiego. Wina włoskie różowe, chociaż na pierwszy rzut oka nieco różnią się od swojego bardziej popularnego rodzeństwa, cały czas zachowują najwyższą jakość wykończenia. Przekonaj się, jak zupełnie nowe doznania mogą zapewnić także Tobie!
Jak powstają włoskie wina różowe?
Włoskie wina różowe w żaden sposób nie są traktowane w apenińskich winnicach po macoszemu. Wręcz przeciwnie – aby je wytworzyć, konieczna jest dokładność oraz dbałość o szczegóły. Możemy je uzyskać na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich to skrócenie procesu maceracji czerwonych winogron. Pozwala to nie tylko stworzyć nieco mniej intensywny kolor, ale zdecydowanie łagodniejszy aromat. Warto także wspomnieć o drugim sposobie, także często wykorzystywany przez włoskich ekspertów. Niektóre włoskie wina różowe to efekt połączenia czerwonych oraz białych szczepów, dzięki czemu nasze podniebienie wyczuje niezwykłe bogactwo smaków.
Wina różowe – charakterystyczny aromat
Oczywiście wina różowe wpisują się w pewną niszę, jeżeli chodzi o doświadczenia smakowe miłośników tego trunku. Wspominaliśmy już, że charakteryzują się one nieco mniejszą intensywnością, niż czerwone, wytrwane rodzaje. Rzeczywiście, wina różowe zdecydowanie lepiej będą pasować dla tych osób, które uwielbiają nieco lżejsze aromaty. Czy to oznacza, że w naszym sklepie internetowym znajdziemy tylko i wyłącznie słodkie trunki? Absolutnie nie! Oferujemy Państwu zarówno coś dla nieco bardziej wytrawnych podniebień, jak i łagodniejsze aromaty.
Do czego pasuje różowe wino?
Różowe wino zazwyczaj posiada wyczuwalne połączenie nut owocowych z nieco bardziej pikantnymi przyprawami. W niektórych przypadkach możemy zauważyć musujące trunki, cieszące się stale rosnącą popularnością także w Polsce. Właśnie takie smaki bardzo cenimy sobie w formie aperitifu, na sam początek naszego spotkania. Oczywiście nie znaczy to, że podczas samego posiłku możemy odstawić je na bok. Wręcz przeciwnie – różowe wino doskonale komponuje się z owocami morza, ale także daniami drobiowymi. Dzięki swojej słodyczy świetnie się sprawdzi również podczas deseru. Jak widać, przy dobrze zaplanowanym posiłku możemy cieszyć się pełnią jego smaku od początku, do końca spotkania.
Różowe wina produkuje się dwoma sposobami. Jeden bardziej przypomina produkcję białych win, drugi czerwonych. W obu przypadkach miesza się obydwa sposoby, aby ilość garbników i antocyjanów była mniejsza niż w czerwonych winach, ale nie była niemal zerowa, jak ma to miejsce w przypadku białych win.
Wino różowe charakteryzuje się delikatniejszym, świeższym i łatwiejszym smakiem od czerwonego. Jest niewymagające i coraz bardziej modne na różnego rodzaju imprezach, szczególnie w ciepłe dni. Przez znawców jest często określane jako nieelitarne.