
- Sangue di Giuda D.O.C.
- Moscato I.G.T.
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Nero d'Avola Sicilia IGT bgb 5 lt
- Nonno Dolce Rosso Frizzante
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Bianco del Veneto IGT La Corte
- Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt
- Chardonnay frizzante sparkling
- Merlot Veneto I.G.T. bgb 5 lt
- Delizioso Frizzante Stelvin
Refosco dal Peduncolo Rosso
Opis
Refosco dal Peduncolo Rosso
- Pochodzenie: Autochtoniczna odmiana winorośli z regionu Friuli-Wenecja Julijska we Włoszech.
- Kolor: Ciemnoczerwony z fioletowymi refleksami.
- Liść: Średniej wielkości, pięcioklapowy.
- Grono: Średniej wielkości, piramidalne, dość luźne, z małym, dobrze zdefiniowanym skrzydłem.
- Jagoda: Średniej wielkości, sferoidalna, o cienkiej, niebieskiej skórce.
- Uprawa: Preferowany system prowadzenia krzewów to Guyot, gęstość nasadzeń wynosi 4,500-5,500 roślin na hektar.
- Zbiory: Druga połowa września.
- Winifikacja: Zbiory i selekcja w szczytowej dojrzałości, delikatne tłoczenie. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze z maceracją na skórkach przez około 15-20 dni. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego przez 24-30 miesięcy.
- Kolor wina: Intensywnie rubinowy z fioletowymi refleksami.
- Smak: Bardzo intensywny i złożony, z nutami eterycznymi, leśnymi, kakao i dzikiej jeżyny. Na podniebieniu pełne, intensywne, z dobrą świeżością i słodkimi taninami. Bardzo długa trwałość smakowa.
- Temperatura serwowania: 16-18°C.
- Potencjał starzenia: 8-10 lat.
- Dopasowanie do potraw: Doskonałe do typowych dań kuchni friulijskiej, czerwonych mięs, dziczyzny i serów o średniej dojrzałości. Przyjemne również jako wino do medytacji.
Szczegóły
Rodzaj | Wytrawne |
Barwa wina | Czerwone |
Kraj | Włochy |
Region / okolice | Verona |
Moc | 12% |
Szczep | Refosco 100% |
Korek Stelvin | nie |
Temperatura podania | 16~18°C |
Wino musujące | Nie |
Pojemność | 0,75l |