
- Sangue di Giuda D.O.C.
- Fragolino rosso
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Gingerino Recoaro
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Lambrusco Rosso di Modena
- Nero d'Avola Sicilia IGT Terre Siciliane bgb 5 lt
- Rosso Cornaiolo BGB 10lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Bianco Conte bgb 5 lt (bianco cornaiolo )
- Tai Rosso Colli Berici DOC
- Delizioso Frizzante Stelvin
Chianti Superiore De' Vasari

Opis
Chianti Superiore De' Vasari
Wina Chianti Superiore mogą być produkowane wyłącznie z winogron uprawianych w strefie produkcji, którą wyznaczają normy Chianti. W produkcji tego wina można używać następujących szczepów: • Sangiovese: co najmniej 75% • Canaiolo Nero: do 10% • Trebbiano Toscano i Malvasia del Chianti pojedynczo lub łącznie: do 10%. Ponadto do produkcji mogą być użyte inne winogrona o czerwonych jagodach zalecane lub dozwolone dla danej strefy produkcji, do maksymalnie 20% ogółem i 10% pojedynczo. Wśród nich są szczepy tak zwane lokalne jak i te międzynarodowe jak Cabernet-Sauvignon i Merlot. Okres dojrzewania powinien wynosić co najmniej 9 miesięcy, z czego 3 miesiące w butelce. Wybrane jagody poddaje się przedłużonej maceracji – Metodą Ganimede. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze.Wino nabiera czerownego rubinowego koloru z refleksami granatu. Bukiet jest winny z nutą wanilii i tostowanego chleba, niewielkie balsamiczne nuty drewna i przypraw. Smak intensywny, trwały o aksamitnym smaku.
Szczegóły
Rodzaj | Wytrawne |
Barwa wina | Czerwone |
Kraj | Włochy |
Region / okolice | Toskania |
Moc | 13% |
Szczep | Sangiovese 75%, Canaiolo 5%, Merlot 10%, Cabernet 10% |
Temperatura podania | 18~20°C |
Wino musujące | Nie |
Pojemność | 0,75l |