- Sangue di Giuda D.O.C.
- Rosso Cornaiolo 1,5 lt
- Chardonnay delle Venezie I.G.T.
- Lambrusco Rosso di Modena
- Moscato I.G.T.
- Nero d'Avola Sicilia IGT Terre Siciliane bgb 5 lt
- Redoro 100% Italiano 1 lt
- Nonno Dolce Rosso Frizzante
- Bianco del Veneto IGT La Corte
- Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. bgb 5 lt
- Chardonnay frizzante sparkling
- Merlot Veneto I.G.T. bgb 5 lt
Masz pytania lub sugestie?
Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
730693431 tel. (48)
lub napisz
e-mail: enotekaverona@onet.pl
Wybierz jeden lub kilka filtrów, aby szybciej odnaleźć odpowiednie dla siebie wino.
Rodzaj
Barwa wina
Region / okolice
Temperatura podania
Wino musujące
Pojemność
Cena
-
od
do
Dlaczego warto decydować się na wina włoskie czerwone słodkie
Włochy wielu osobom kojarzą się z wysoką jakością i świetnymi winami. Nie bez powodu. W końcu Włosi są potężnym producentem tego trunku i znają się na rzeczy, jak mało kto. Właściwie każdy region ma do zaoferowania inne szczepy winogron i tym samym przeróżne rodzaje produkowanego tam wina. Coś dla siebie znajdzie każdy bez wyjątku, niezależnie od tego czy mają to być wina słodkie, wytrawne czy może półwytrawne i półsłodkie. Niemniej jednak to właśnie wina włoskie czerwone słodkie skupiają na sobie ostatnio sporo uwagi. Warto wiedzieć, jak je serwować i z jakimi produktami łączyć, aby wydobyć jego smak w pełni i rozkoszować się wszystkimi aromatami.
Wina czerwone słodkie i jak je serwować
Od tego czy dane wino zostanie odpowiednio zaserwowane, często zależy jego smak i wyczuwalne nuty. To dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób podawać wina czerwone słodkie, aby móc rozkoszować się nimi w pełni. Do najważniejszych kwestii oczywiście zalicza się temperatura podania, na którą należy zwrócić swoją uwagę, ponieważ każdy rodzaj wina wymaga innej. Lżejsze wina słodkie, nawet te czerwone, powinny być serwowane w temperaturze około 12-14 stopni Celsjusza. Zwróć także uwagę na kształt oraz pojemność kieliszków, w których zamierzasz podać trunek. W przypadku czerwonych win słodkich, kieliszek powinien być pękaty, ale stawać się węższy w górnej jego części.
Z czym serwować wino słodkie czerwone
Oczywiście kolejną bardzo ważną kwestią, jest właśnie odpowiednie serwowanie takiego wina. Z czym podawać wino słodkie czerwone, aby podkreślić zarówno smak trunku, jak i serwowanych potraw? Czerwone wina słodkie świetnie komponują się z deserami. Właściwie mogą być podawane z każdym jego rodzajem. Pasują do słodkich kremów, takich jak na przykład te w bezach czy do kawowych ciast, takich jak tiramisu. Kieliszek słodkiego, włoskiego wina czerwonego, z całą pewnością pozwoli rozkoszować się każdym kęsem i podkreśli wszystkie smaki. Niektóre włoskie szczepy spokojnie można podawać także z wybranymi wariantami sera. Lepiej jednak z tym krótko dojrzewającym.
Czerwone słodkie wino na każdą okazję
Czerwone słodkie wino na pewno będzie stanowić dopełnienie każdego przyjęcia. Warto pozostawić je sobie na koniec i podać swoim gościom na przykład z tortem. Oczywiście dobrej jakości włoskie wino, będzie mile widziane również jako prezent. Słodkie odmiany przypadną do gustu osobom, które lubią lżejsze trunki i chętnie sięgają po słodkości.