Czym charakteryzują się wina włoskie białe?

Włoskie wina znane są na całym świecie. Do tego są także bardzo różnorodne, ponieważ w każdym regionie uprawia się inne szczepy, każda ziemia daje inne możliwości. Właśnie z tego powodu klient ma do wyboru tyle doskonałych jakościowo win i ma możliwość doboru ich według swoich preferencji oraz serwowanych dań. Czym w takim razie charakteryzują się wina włoskie białe? Oczywiście wszystko zależne jest od konkretnego gatunku. W naszej ofercie znaleźć można wina w odcieniach słomkowych i wręcz złocistych, pachnące owocami, kwiatami czy regionalnymi ziołami. Dostępne są wina wytrawne, słodkie, mocne lub lżejsze... Białe wino z Włoch jest świetnym wyborem niezależnie od pory roku i spożywanych posiłków.

Wino włoskie białe – odmiany włoskich białych winogron

Wino zawsze powinno uzupełniać podaną potrawę. Właśnie dlatego we Włoszech odmiany winogron i rodzaje win, jakie można z nich uzyskać, są tak mocno połączone z regionalną kuchnią. Na przykład w Kampanii do najbardziej znanych odmian zalicza się greco i fiano. To drugie posiada średnią kwasowość i mocne aromaty owocowe. Idealne na letnie wieczory. Na północy kraju o wiele chętniej sięga się po Chardonnay lub Pinot Grigio. W okolicach Wenecji popularność zyskało lekko mineralne Soave, które doskonale sprawdzi się jako aperitif. Tym sposobem każdy znajdzie dla siebie dopasowane do jego upodobań i potrzeb wino włoskie białe.

Do czego podawać białe wino włoskie

Często najważniejszym pytaniem wśród osób, które zdecydowały się na butelkę dobrego wina, jest to, z jakimi potrawami powinno się je połączyć. W końcu harmonia smaków jest niezwykle ważna, a odpowiednio dobrany posiłek dodatkowo podkreśli atuty wina. Białe wino włoskie świetnie komponuje się z wieloma przekąskami i daniami, ale oczywiście wiele zależy od jego rodzaju. Dla przykładu wytrawne Chardonnay pasować będzie do lekko słonych serów, delikatnej cielęciny czy ryb morskich. Półwytrawne Fiano zyska głębszego charakteru w zestawieniu z drobiem. Wina słodkie i półsłodkie, takie jak Viura można zestawić z deserami lodowymi i świeżymi owocami.

Wina białe – jak je podawać?

W jaki sposób prawidłowo serwować wina białe? Najważniejsza jest ich właściwa temperatura. Białe wina muszą być schłodzone nieco mocniej, niż wina czerwone. Jakość degustacji podniesie również rozprowadzenie kostki lodu po całym kieliszku, zanim naleje się do niego wina. Białe wina wytrawne powinny być podawane w temperaturze około 12-15 stopni Celsjusza, podczas gdy te lżejsze mogą mieć nawet od 8 do 10.

 

Białe wina różnią się od czerwonych tym, że skórka winogron białych, z których jest robione wino, prawie nie zwiera antocyjanów, czyli czerwonych i fioletowych barwników. Prawie nie zawiera, ponieważ jest ich tysiące razy mniej. Jednak ta znikoma obecność antocyjanów w białym winie powoduje, że czasem przybiera ono odcień delikatnego różu.

Wina z tej kategorii polecane są głównie do sałatek, serów, owoców morza i delikatnych mięs. Najlepiej spożywać je do posiłków w umiarkowanych ilościach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl