Cabernet Sauvignon – historia i pochodzenie

Często podczas delektowania się winem w przyjemny, spokojny wieczór, chcemy poznać je jeszcze bardziej. W ten sposób możemy nie tylko poczuć jeszcze więcej smaków oraz aromatów, ale przede wszystkim docenić jego twórców. Cabernet Sauvignon sprawdza się przy wielu okazjach i warto zgłębić historię tego wyjątkowego, doskonale znanego trunku.

Spis treści:

  1. Skąd pochodzi Cabernet Sauvignon?
  2. Nie tylko we Francji
  3. Czy możemy znaleźć białe Cabernet Sauvignon?

Skąd pochodzi Cabernet Sauvignon?

Na pierwszy rzut oka odpowiedź jest prosta. Sama nazwa wskazuje na to, że pierwsi uprawę tego szczepu rozpoczęli Francuzi. I rzeczywiście – sauvage w języku francuskim oznacza dziki, co sugeruje nawiązanie do dzikich winorośli właściwej, mającej swoje początki właśnie nad Loarą. Warto jednak zauważyć, że Cabernet Sauvignon miało kiedyś inną nazwę. Jeszcze w XVII wieku wykorzystywano dwie inne nazwy – Bidure oraz Petite Vidure, sugerujące inne pochodzenie. Pierwsze z nich ewidentnie wskazuje na bituricę, czyli wino pochodzące ze Starożytnego Rzymu, natomiast vigne dure w języku francuskim oznacza twarde drewno. które wskazuje na pokrewieństwo ze szczepem winnym z Bordeaux.

Nie tylko we Francji

Dzisiaj jednak globalizacja pozwoliła na uprawianie szczepów Cabernet Sauvignon także w innych częściach kontynentu, a nawet Nowego Świata. Ogromną popularnością cieszą się trunki pochodzenia amerykańskiego, szczególnie z Kalifornii, ale również Australii i Nowej Zelandii, a także Chile. Oczywiście także w Europie możemy znaleźć wiele upraw, z których powstają fantastyczne wina. Cabernet Sauvignon możemy przede wszystkim kojarzyć ze wspomnianym już regionem Bordeaux, gdzie miesza się je z odmianami merlot. Wina włoskie czerwone z tego gatunku również cieszą się dużą popularnością, także w polskich domach i restauracjach.

Czy możemy znaleźć białe Cabernet Sauvignon?

Oczywiście najczęściej spotykamy czerwoną odmianę tego trunku. Po latach tworzenia rozmaitych mieszanek oraz kombinacji, dzisiaj w Europie uznaje się przede wszystkim dwa szczepy, które dają jasne wino i pochodzą właśnie z pierwotnego Cabernet Sauvignon. Pierwszy z nich to próbowane w trakcie dwudziestolecia międzywojennego połączenie go z kwiatami odmiany glera, wykorzystywanej do produkcji musującego prosecco. Warto jednak zaznaczyć, że sama nazwa Cabernet Blanc pochodzi z innego miejsca. Mianowicie pod koniec XX wieku w szwajcarskich winnicach odkryto krzyżówkę Cabernet Sauvingon z niezidentyfikowaną hybrydą, dzięki której możemy delektować się białym, pełnym aromatu winem.

Informacje dotyczące lokalu stacjonarnego winiarni

Enoteka Verona

 

Ulica 25 Czerwca 36 - 26-610 Radom

Uwaga: Rezerwacje przyjmujemy w godzinach otwarcia lokalu.

Zapraszamy:

wtorek, środa, czwartek w godzinach 14 - 20

piątek i sobota w godzinach 12 - 23

niedziela w godzinach 12 - 20

poniedziałek - nieczynne

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl