Często podczas delektowania się winem w przyjemny, spokojny wieczór, chcemy poznać je jeszcze bardziej. W ten sposób możemy nie tylko poczuć jeszcze więcej smaków oraz aromatów, ale przede wszystkim docenić jego twórców. Cabernet Sauvignon sprawdza się przy wielu okazjach i warto zgłębić historię tego wyjątkowego, doskonale znanego trunku.
Spis treści:
- Skąd pochodzi Cabernet Sauvignon?
- Nie tylko we Francji
- Czy możemy znaleźć białe Cabernet Sauvignon?
Skąd pochodzi Cabernet Sauvignon?
Na pierwszy rzut oka odpowiedź jest prosta. Sama nazwa wskazuje na to, że pierwsi uprawę tego szczepu rozpoczęli Francuzi. I rzeczywiście – sauvage w języku francuskim oznacza dziki, co sugeruje nawiązanie do dzikich winorośli właściwej, mającej swoje początki właśnie nad Loarą. Warto jednak zauważyć, że Cabernet Sauvignon miało kiedyś inną nazwę. Jeszcze w XVII wieku wykorzystywano dwie inne nazwy – Bidure oraz Petite Vidure, sugerujące inne pochodzenie. Pierwsze z nich ewidentnie wskazuje na bituricę, czyli wino pochodzące ze Starożytnego Rzymu, natomiast vigne dure w języku francuskim oznacza twarde drewno. które wskazuje na pokrewieństwo ze szczepem winnym z Bordeaux.
Nie tylko we Francji
Dzisiaj jednak globalizacja pozwoliła na uprawianie szczepów Cabernet Sauvignon także w innych częściach kontynentu, a nawet Nowego Świata. Ogromną popularnością cieszą się trunki pochodzenia amerykańskiego, szczególnie z Kalifornii, ale również Australii i Nowej Zelandii, a także Chile. Oczywiście także w Europie możemy znaleźć wiele upraw, z których powstają fantastyczne wina. Cabernet Sauvignon możemy przede wszystkim kojarzyć ze wspomnianym już regionem Bordeaux, gdzie miesza się je z odmianami merlot. Wina włoskie czerwone z tego gatunku również cieszą się dużą popularnością, także w polskich domach i restauracjach.
Czy możemy znaleźć białe Cabernet Sauvignon?
Oczywiście najczęściej spotykamy czerwoną odmianę tego trunku. Po latach tworzenia rozmaitych mieszanek oraz kombinacji, dzisiaj w Europie uznaje się przede wszystkim dwa szczepy, które dają jasne wino i pochodzą właśnie z pierwotnego Cabernet Sauvignon. Pierwszy z nich to próbowane w trakcie dwudziestolecia międzywojennego połączenie go z kwiatami odmiany glera, wykorzystywanej do produkcji musującego prosecco. Warto jednak zaznaczyć, że sama nazwa Cabernet Blanc pochodzi z innego miejsca. Mianowicie pod koniec XX wieku w szwajcarskich winnicach odkryto krzyżówkę Cabernet Sauvingon z niezidentyfikowaną hybrydą, dzięki której możemy delektować się białym, pełnym aromatu winem.